Szkoła
Podstawowa nr 9 im. Jana Pawła II w Ełk
Szkolny
Tydzień Promocji Zdrowia pod hasłem
Pij mleko, jedz owoce i jarzyny,
tam mieszkają witaminy
projekt edukacyjny realizowany w ramach projektu Szkoła
Promująca Zdrowie
Ełk, 18 - 22 listopada 2013 roku
WSTĘP
Współczesny świat niesie z sobą wiele zagrożeń. Szybkie tempo życia powoduje, że wielu ludzi dąży do tego, aby mieć wszystko to, co jest łatwo dostępne, niezbyt czasochłonne. Tendencja ta jest widoczna również w naszych kuchniach. Często odżywiamy się produktami bogatymi w cukry i tłuszcze, sztucznie modyfikowanymi, wzbogacanymi konserwantami i ulepszaczami smaku. Znakiem czasu są również, pozbawione jakichkolwiek wartości odżywczych, wysokokaloryczne tzw. Fast foody uwielbiane zwłaszcza przez dzieci.
Mając świadomość, że jako nauczyciele, wychowawcy odpowiadamy również za zdrowie uczniów, przystąpiliśmy do Projektu Szkoła Promująca Zdrowie. Podejmując działania na rzecz edukacji zdrowotnej, chcemy już od najmłodszych lat uczyć w szkole naszych wychowanków zasad prawidłowego odżywiania się, wyrabiać w nich nawyki higienicznego spożywania pokarmów, wskazywać na znaczenie, występowanie i rolę witamin oraz innych składników odżywczych potrzebnych do życia i wzrostu ludzkiego organizmu.
Opracowany przez nas projekt edukacyjny ma na celu pokazanie uczniom korzyści płynących z racjonalnego odżywiania się oraz wyrabianie prawidłowych nawyków żywieniowych, uczenie dokonywania wyboru między tym, co zdrowe i odżywcze a szkodliwe, choć smaczne. Chcemy uświadomić naszym wychowankom, jak ważne jest spożywanie zdrowych i wartościowych pokarmów, owoców i warzyw, picie mleka, a przede wszystkim przynoszenie do szkoły II śniadania.
ZAŁOŻENIA
PROGRAMU
Szkolny projekt Pij mleko, jedz owoce i jarzyny, tam mieszkają witaminy dostosowany został do możliwości psychofizycznych uczniów szkoły podstawowej. Jest adresowany do całej społeczności szkolnej, nie tylko do dzieci, ale również do ich rodziców, nauczycieli i pracowników niepedagogicznych.
Realizowany będzie w dniach 18 - 22 listopada 2013 roku.
KOORDYNATORZY
PROJEKTU
Grażyna Barcińska, Anna Chmielecka, Anna Lewoc, Anna Nartowicz
CELE
OGÓLNE
§ propagowanie racjonalnego odżywiania się,
§ kształtowanie nawyków prozdrowotnych.
CELE
SZCZEGÓŁOWE
Ø uświadomienie
potrzeby dbania o własne zdrowie,
Ø poszerzanie
wiadomości o zasadach zdrowego żywienia,
Ø zapoznanie
z korzyściami płynącymi ze stosowania zdrowej diety,
Ø kształtowanie
nawyków racjonalnego żywienia,
Ø uświadomienie
znaczenia spożywania mleka, witamin, warzyw i owoców dla zdrowia
człowieka,
Ø uświadomienie
negatywnego wpływu niewłaściwych praktyk żywieniowych na funkcjonowanie
organizmu,
Ø przedstawienie
szkodliwości popularnych przekąsek i napojów gazowanych,
Ø rozwijanie
umiejętności odróżniania produktów zdrowych od niezdrowych,
Ø kształcenie
umiejętności przygotowywania zdrowych posiłków,
Ø propagowanie
wiedzy o zdrowym żywieniu poprzez zabawę i zdrową rywalizację,
Ø rozwijanie
umiejętności aktorskich, prezentacji siebie na forum,
Ø rozwijanie
umiejętności pracy w grupach,
Ø kształtowanie
odpowiedzialności za wykonanie przydzielonych zadań,
Ø tworzenie
w szkole klimatu sprzyjającego zdrowiu i higienicznemu trybowi życia,
Ø realizacja
zadań projektu Szkoła Promująca Zdrowie.
METODY
PRACY
aktywizujące, ćwiczenia przedmiotowe, pogadanki, działania praktyczne,
inscenizacja
FORMY
PRACY
zespołowa, grupowa, indywidualna
PRZEWIDYWANE
REZULTATY
UCZEŃ:
o zna
i stosuje zasady zdrowego odżywiania się,
o przynosi
do szkoły II śniadanie,
o zna,
rozpoznaje i chętniej spożywa owoce i warzywa,
o jest
świadomy korzyści wynikających z włączenia owoców i warzyw do diety,
o rozumie
znaczenie witamin dla zdrowia,
o częściej
sięga po zdrowe produkty,
o świadomie
zamiast fast foodów, chipsów, słodyczy sięga po owoce i warzywa,
o zamiast
słodkich i gazowanych napojów pije wodę, mleko i soki ze świeżo
wyciskanych owoców,
o wie,
co sprzyja, a co zagraża zdrowiu,
o potrafi
dokonać wyboru między tym, co popularne a zdrowe,
o potrafi
przygotować prosty zdrowy posiłek,
o chętnie
dzieli się w domu wrażeniami z uczestnictwa w szkolnej akcji promującej
zdrowie.
PRZEWIDYWANE
KORZYŚCI DLA SPOŁECZNOśCI SZKOLNEJ:
1) Społeczność
szkolna reprezentuje postawy sprzyjające zdrowiu.
2) Uczniowie,
nauczyciele i pracownicy szkoły znają zasady zdrowego trybu życia.
3) Społeczność
szkolna świadomie dba o zdrowie swoje i innych.
4) Wszyscy
mają poczucie przynależności do społeczności szkolnej.
5) Szkoła
promuje się w środowisku lokalnym.
6) Szkoła
otrzyma Certyfikat Szkoły Promującej Zdrowie.
EWALUACJA:
- sprawozdanie
z przedsięwzięcia;
- ankiety;
- obserwacje
uczniów;
- prace
uczniów;
- wyniki
konkursów;
- scenariusze
lekcji;
- zdjęcia.
HARMONOGRAM ZADAŃ
LP
|
ZADANIA
|
TERMIN
|
OSOBY
ODPOWIEDZIALNE
|
1.
|
Opracowanie
planu Szkolnego Tygodnia Promocji Zdrowia.
|
wrzesień
|
koordynatorzy
projektu
|
2.
|
Przedstawienie
projektu na zebraniu Rady Pedagogicznej.
|
14
października
2013
|
koordynatorzy
projektu
|
3.
|
Opracowanie
scenariusza przedstawienia o tematyce prozdrowotnej.
|
7-
12
października
2013
|
koordynatorzy
projektu
|
4.
|
Przygotowanie
przedstawienia (próby, scenografia).
|
październik
/listopad
|
koordynatorzy
projektu
|
5.
|
Gazetka
informacyjna, przygotowanie plakatu.
|
listopad
|
koordynatorzy
projektu
|
6.
|
Przygotowanie
scenariuszy lekcji wychowawczych na temat zdrowego żywienia.
|
21
- 29
października
2013
|
kl.
0-I
-
p. Barbara Rzeniewicz
kl.
II-III
-p.
Urszula Godlewska
-
p. Ewa Gronek
kl.
IV-VI - p. Anna Lewoc
|
7.
|
Przygotowanie
konkursów na temat zdrowego żywienia.
|
4-8
listopada
2013
|
kl.
0-I
-
p. Barbara Rzeniewicz
kl.
II-III
-
p. Urszula Godlewska
-
p. Ewa Gronek
kl.
IV
-
p. Anna Chmielecka
kl.
V
-
p. Anna Nartowicz
kl.
VI i regulaminy
-
p. Grażyna Barcińska
|
8.
|
Ogłoszenie
międzyklasowego konkursu na gazetkę ścienną pt. Pij mleko, jedz
owoce i jarzyny, tam mieszkają witaminy.
|
|
SU
i opiekunki SU (p. Anna Lewoc i p. Grażyna Barcińska)
|
9.
|
Przygotowanie
materiałów i ozdobienie drzwi do sal lekcyjnych rysunkami koszów z owocami i
warzywami.
|
|
wychowawcy
klasy 0-VI
|
10.
|
Szkolny
Tydzień promocji Zdrowia
|
18-22
listopada
2013 r.
|
Szkolny
koordynator
zespołu
ds. SzPZ
koordynatorzy
projektu
|
a) Warzywno-owocowe
dni.
I
dzień - Dzień Papryki (w tym dniu każdy ma czerwone, zielone
lub żółte elementy w ubraniu albo plakietkę z rysunkiem papryki).
II
dzień - Dzień Jabłka (kolor żółty, czerwony, zielony
ubrania, plakietka z rysunkiem jabłka).
III
dzień - Dzień Pomidora (kolor czerwony, plakietka z
rysunkiem pomidora).
IV
dzień - Dzień Mleka (kolor biały, plakietka z rysunkiem
mleka).
V
dzień - Dzień Marchewki (kolor pomarańczowy, plakietka
z rysunkiem marchewki).
|
|
nauczyciele
pracownicy
szkoły
wychowawcy
klas 0-VI
|
b)
Prowadzenie lekcji na temat zdrowego żywienia (w oparciu o przygotowane
scenariusze).
|
|
wychowawcy
klas 0-VI
|
c)
Sprawdzanie na 1. lekcji każdej klasy, czy uczniowie mają II śniadanie
z warzywami lub owocami i czy ubrani są odpowiednio do wyznaczonego dnia.
|
|
koordynatorzy
projektu
|
d)
Mierzenie i ważenie (obliczanie BMI)
|
|
p.
Ewa Chrzanowska - pielęgniarka szkolna
nauczyciele
wf
wychowawcy
klas 0-III
(według
harmonogramu)
|
e)
Roztańczone długie przerwy.
|
|
p.
Dorota Markowska i chętni uczniowie klas VI
|
f)
Wspólne II śniadanie w klasach 0-III
|
|
wychowawcy
klas 0-III
|
g)
Wykonywanie zdrowych kanapek lub sałatek na lekcjach w kl. IV - VI
|
|
nauczyciele
techniki
|
h)
Przeprowadzenie konkursów w poszczególnych klasach.
|
|
kl.
0-I - p. Barbara Rzeniewicz
kl.
II-III
-
p. Urszula Godlewska
-
p. Ewa Gronek
kl.
IV
p.
Anna Chmielecka
kl.
V
-
p. Anna Nartowicz
kl.
VI
-
p. Grażyna Barcińska
|
i)
Pogadanki dla rodziców na temat zdrowego odżywiania się. (przed wywiadówką)
|
|
pielęgniarka
szkolna
|
j)
Owocowy bal - dyskoteka dla klas IV - VI.
|
|
SU
i opiekunki SU
|
k)
Apel
-
podsumowanie projektu,
-
przedstawienie,
-
ogłoszenie wyników konkursów, rozdanie nagród
|
|
dyrektor
szkoły
koordynator
zespołu ds. SzPZ
|
11.
|
Analiza
i ewaluacja projektu Szkolny Tydzień Promocji Zdrowia
pod
hasłem Pij mleko, jedz owoce i jarzyny, tam mieszkają
witaminy
przeprowadzenie
ankiet ewaluacyjnych, wnioski.
|
2
7 grudnia
2013
r.
|
Zespół
ds. SzPZ
|
12.
|
Zamieszczenie
informacji na stronie www szkoły.
|
Na
bieżąco
|
koordynatorzy
projektu
|
13.
|
Dokumentacja
zdjęciowa
|
Na
bieżąco
|
koordynatorzy
projektu
|
NARZĘDZIA EWALUACJI
I. Pierwsza
propozycja ankiety do przeprowadzenia na koniec lekcji wychowawczej.
Wstaw
X
we
właściwy kwadrat.
Klasa
(bez symbolu A, B lub C) Chłopiec Dziewczynka
Co zmienisz coś w swoim sposobie odżywiania pod wpływem
uzyskanych podczas zajęć wiadomości o zdrowiu?
LP |
Zagadnienie |
Wcześniej |
Od dzisiaj |
1) |
Ilość
zjadanych dziennie posiłków. |
|
|
2) |
Produkty
spożywane na II śniadanie. |
|
|
3) |
Produkty
spożywane na podwieczorek. |
|
|
4) |
Spożywane
(dziennie) owoce i ich ilość. |
|
|
5) |
Spożywane
(dziennie) warzywa i ich ilość. |
|
|
6) |
Ilość
wypijanego (dziennie) mleka. |
|
|
7) |
Ilość
zjadanych (dziennie) słodyczy. |
|
|
8) |
Ilość
wypijanych (dziennie) napojów słodkich i gazowanych. |
|
|
Dziękujemy
za udzielenie odpowiedzi.
Koordynatorki
projektu
II. Druga
propozycja ewaluacji lekcji wychowawczych.
Wstaw
X we
właściwy kwadrat.
Klasa
.. (bez symbolu A, B lub C) Chłopiec
Dziewczynka
Uzupełnij
skojarzeniami schemat.
III. Po
zakończeniu Szkolnego Tygodnia Promocji Zdrowia.
Wstaw
X
we
właściwy kwadrat.
Nauczyciel
Pracownik niepedagogiczny Uczeń Klasa
.. (bez symbolu A, B lub C)
Chłopiec
Dziewczynka
Zaznacz X wybraną przez siebie odpowiedź.
|
TAK |
RACZEJ TAK |
NIE MAM ZDANIA |
RACZEJ NIE |
NIE |
Czy
podobał Ci się program Szkolnego Tygodnia Promocji Zdrowia? |
|
|
|
|
|
Czy
te dni czegoś Cię nauczyły? |
|
|
|
|
|
Czy
uważasz, że taka akcja powinna być powtórzona? |
|
|
|
|
|
Jakie działania
zaproponowane przez autorów projektu Szkolny Tydzień Promocji Zdrowia podobały
Ci się najbardziej?(Możesz wymienić kilka.)
Dziękujemy za udzielenie odpowiedzi. Koordynatorki projektu
Sprawozdanie
|